Cassave project 

Waarom dit project?

Bijna alle boeren en boerinnen in Rivercess verbouwen cassava. Een product wat dicht bij hen staat. Toch zijn de opbrengsten per HA laag en vervoer naar de markt te kostbaar.

Sinds 2013 werken wij samen met gemeenschappen in Rivercess om de opbrengsten per HA te vergroten. En dit lukt. De opbrengsten per HA zijn verdrievoudigd.  De productiekant is getackeld.

Echter de grote hoeveelheden zijn te veel voor afzet op de lokale marktjes, daarom moet men naar de grote markten in Buchanan en Monrovia. Maar die weg is lang en vol gaten. De kosten wegen niet op tegen de baten met bederf tot gevolg.

Oplossing: lokaal verwerken van wortels naar meel (gari). Gevolg meer opbrengsten, minder transportkosten en minder bederf. Samen met gemeenschappen bouwen we voort op hun initiaitieven op dit vlak.

Momenteel bouwen we samen met de timbo gemeenschap aan een klein gari fabriekje. Het heel dorp bouwt mee. Wat we nog missen is de middelen om een cassave taxi aan te schaffen die de wortelen vanaf de boerderijen naar het fabriekje brengt. En de verwerkte wortelen (gari) vervolgens weer afzet op de markt.  Natuurlijk mogen ook de eieren mee richting de markt met de cassave taxi. Doet u mee?